"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στις μητέρες όλου του κόσμου και έρχεται να επισφραγίσει την ανεκτίμητη αξία αυτών των προσώπων στη ζωή όλων των ανθρώπων. Με πόση δύναμη, τρυφερότητα και αγάπη τα μάτια και τα χέρια των γυναικών αυτών αγγίζουν τα παιδιά τους. Είναι δίπλα τους ακόμη και όταν αυτά είναι μακριά. Υπάρχουν όμως και οι μητέρες που δεν έχουν τα παιδιά τους μαζί τους πια. Μάνες που έζησαν τον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να ζήσει άνθρωπος, τον χαμό του παιδιού τους. Κάποιες από αυτές κάνουν το δάκρυ τους κόμπο, την αγάπη τους για τα πλάσματά τους σημαία και δένουν τις ζωές τους σε έναν σκοπό: να αφανίσουν τους δράκους που τρώνε τα παιδιά τους, για να δικαιώσουν τις ψυχές τους. Και τότε ανακαλύπτουν μια τεράστια δύναμη μέσα τους, μια δύναμη που κανείς μας δεν θα ήθελε να μάθει ποτέ ότι διαθέτει. 

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι αφιερωμένο στις μητέρες αυτές. Το παραδοσιακό κυπριακό παραμύθι "Η Λυγερή και ο δράκος" είναι η ιστορία μιας μητέρας που χάνει την κόρη της, όταν ένας δράκος ζητήσει να φάει τα παιδιά ενός χωριού για να τους δώσει το νερό τους. Κάποιοι θα θελήσουν να την ξεγελάσουν, λέγοντας της ότι η κόρη της θα επιστρέψει, όταν όμως συνειδητοποιήσει ότι το παιδί της έχει χαθεί, θα βάλει στόχο να ξεκάνει τον δράκο, ακόμη και αν πρέπει να σταθεί ολομόναχη απέναντί του.  

Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου στην Αργεντινή, οι Μάνες στο Δέντρο με τις Κίτρινες κορδέλες στην Κύπρο,  η Μαρία, η Βαρβάρα, η Κέλλυ, η Κούλα, η Αλεξάνδρα στην Ελλάδα. Τέμπη, Θεσσαλονίκη, Μάτι, Ρόδος, Φολέγανδρος. Και πόσες ακόμη εδώ και σε κάθε γωνιά της γης που δεν ηρεμούν μέχρι να δικαιωθεί η ψυχή των παιδιών τους. Στο παραμύθι η ψυχή της λυγερής γίνεται πουλί και στέλνει μηνύματα στη μάνα της, δίνοντας της τη δύναμη να τα βάλει με το θεριό, ώστε το χωριό να απελευθερωθεί και άλλα παιδιά να μην θυσιαστούν. Ίσως λοιπόν και στην πραγματική ζωή, οι ψυχές των αδικοχαμένων παιδιών να γίνονται πουλιά φορώντας φτερά και στις ίδιες τις μητέρες τους. Και εκείνες κάνουν τους φόβους στάχτη και τη σκορπάνε στον άνεμο, και συνεχίζουν και περπατάνε, περπατάνε.

Η Λυγερή και ο δράκος
Το εικαστικό που συνοδεύει το παραμύθι φιλοτέχνησε ο Αρίωνας Κουμενίδης. 

Το παραμύθι "Η Λυγερή και ο δράκος", το ακούμε από τη σειρά podcast "Πες μου μία ιστορία", στις πλατφόρμες spotify, google podcasts, breaker και youtube καθώς και στον ιστότοπο www.paramithokamomata.gr (διαθέσιμο από 12/5).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.