Η ΕΒΕ παρουσιάζει ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για την εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη

Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία.

Μάρκος Καμπάνης: Έργα 1990 - 2020

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, με τίτλο "Μάρκος Καμπάνης: Έργα 1990 - 2020". Ζωγραφική, χαρακτική, εκκλησιαστική τέχνη, βιβλία συλλειτουργούν και ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα ενός δημιουργού χαμηλόφωνου, με εκτεταμένο εύρος παραγωγής. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με κεντρικό άξονα έξι μεγάλες ενότητες δουλειάς, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί τη λογική της χρονολογικής παρουσίασης. Η έκθεση αντί για αναδρομικό έχει μάλλον "αμφιδρομικό" χαρακτήρα, καθώς δεν έχει αρχή και τέλος, και παλαιά έργα συνομιλούν με νεότερα.

Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία. Από τα αγιορείτικα εργαστήρια εκτύπωσης των εικόνων, τα λεγόμενα σταμπαδούρικα, ως τους χάρτες που προσφέρονται απλόχερα στη χρήση της Google Map, ο Μάρκος Καμπάνης χαρτογραφεί τον προσωπικό του μύθο με πλοηγό τα ίδια τα μέσα της τέχνης. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά.

Μάρκος Καμπάνης: Έργα 1990 - 2020

Λίγα λόγια για τον Μάρκο Καμπάνη

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1955 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon και στο St. Martin’s School of Art, στο Λονδίνο. Το 1983  έζησε στη Φλωρεντία ζωγραφίζοντας τοπία και μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας. Aσχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την αγιογράφηση ναών, και, περιστασιακά, με τη σκηνογραφία και την επιμέλεια εκθέσεων και βιβλίων. Έχει εκπροσωπήσει την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1986, και σε πολλές ακόμη ομαδικές, ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις  σε γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος | 15/12-18/2 | Ωράριο λειτουργίας: Δευ.-Κυρ.: 9.30 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Heart of Darkness": Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Joseph Conrad μέσα από μια έκθεση

Η Gallery 3Portes συνδυάζει εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία καλώντας σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από το έργο του Conrad.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος και ο Σωτήρης Τσαφούλιας στην Κηφισιά

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο του "Ο Αρχαγγελος των Βραχων". Στην εκδήλωση θα προβληθούν και βίντεο από τη θεατρική παρουσίαση του βιβλίου.

Μια βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της σιφνέικης κεραμικής

Το British School at Athens στο Κολωνάκι διοργανώνει μια εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής αυτής τέχνης.

Απόφοιτοι εικαστικοί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στη στοά του Moxy Athens City

Η SWOT Hospitality παρουσιάζει την έκθεση "After the End", μια συνεργασία του Moxy Athens Art Affair με το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree.

"Wow Pow! Bam!": Πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τα κόμικς

Έργα των Στηβ Γιαννάκου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Μποστ, Steven C. Harvey και άλλων καταξιωμένων δημιουργών θα παρουσιαστούν στην πρωτοποριακή έκθεση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η Έφη Χαλιορή φωτογραφίζει τη θάλασσα με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο

Οι "Ημέρες Θάλασσας" του Δήμου Πειραιά παρουσιάζουν την έκθεση "Everything is the Same but Everything is Different".

Υπουργείο Πολιτισμού και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζονται για την ανάδειξη του κυκλαδικού πολιτισμού

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη μελέτη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού.