Sale Bianco

Ένα ιταλικό σημαιάκι καρφώνει στην οδό Μπότσαρη της Γλυφάδας το μενού του Salvatore Andolina, σε ένα νεόκοπο εστιατόριο που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει τους πιστούς του.

Sale Bianco

Ένα ιταλικό σημαιάκι καρφώνει στην οδό Μπότσαρη της Γλυφάδας το μενού του Salvatore Andolina, σε ένα νεόκοπο εστιατόριο που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει τους πιστούς του.

Sale Bianco - εικόνα 1

Έξω είχε αυτήν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του νοτισμένου από βροχή εδάφους – ψιλόβρεχε. Μέσα­ μύριζε τρούφα την ώρα που μπήκαμε. Κι έξοδο βραδιού Παρασκευής μύριζε, με τιτιβιστές κουβέντες ανεβασμένων ντεσιμπέλ, παραγγελίες και καλωσορίσματα των ελαφρώς καθυστερημένων στο τραπέζι... Έντονες προσω­πικότητες και οι Έλληνες και οι Ιταλοί (βλ. «Una faccia, una razza» και λοιπά διαπολιτισμικά­ ρητά), κάνουν αναπόφευκτα αισθητή την παρουσία τους. Άμα θες το λες βαβούρα, άμα θες το λες ζωντάνια. πάντως, το φαγητό είναι κοινωνικό πράγμα, όχι βωβός κινηματογράφος. Όσο για τη «σκηνογραφία» του, το «Sale Bianco» είναι μάλλον... ιταλο-μαξιμαλιστική: από τη μια, λ.χ., έχεις σφαιροειδείς γλόμπους τυλιγμένους σε χρυσά ελάσματα και κρυσταλλάκια και από την άλλη, περιέργως, ένα «σιρίτι» από ντομάτες, πιπερίτσες, σκόρδα κι ελιές να διατρέχει τον τοίχο, αλά τρατορία.

Με φόντο ένα ξύλινο παραθυρόφυλλο που στήθηκε σε μία από τις κολόνες (ως δείγμα μιας παράδοξης εσωτερικής αρχιτεκτονικής), πρώτα δοκιμάζουμε σαλατικά που πλουταίνουν σε γεύση με κόκκινο σταφύλι και γκοργκοντζόλα, απλά και ορεκτικότατα. Η ζύμη της πίτσας που ακολουθεί είναι υπόδειγμα λεπτότητας/λιτότητας. και όσο για την ντομάτα, τη μοτσαρέλα, το λεπτοκομμένο ιταλικό λουκάνικο και τη λίγη μαύρη τρούφα, κάνουν σαφές το focus της κουζίνας της γείτονος στα καθαρά υλικά. Τα σπαγκέτι με θαλασσινά πάντως (γαρίδες, καραβίδες, γυαλιστερές και μύδια) –μαύρο σαν κάρβουνο τοπίο χάρη στο μελάνι– νομίζω ότι είναι ένα πιάτο πιο πληθωρικό­ παρά εκφραστικό. τις σωστά βρασμένες παπαρδέλες με προσούτο και μανιτάρια πορτσίνι τελικά τις προτιμώ. Κατάληξη ένα αφράτο, σωστό τιραμισού, αν και με λίγο παραπάνω υπογραμμισμένη την αίσθηση του λικέρ, και γκράπα Alexander, κερασμένη, που βολτάρει από τραπέζι σε τραπέζι σε ένα μπουκάλι με βρυσάκι, σταλάζοντας ακόμη λίγη Ιταλία.

(+) Το ευγενικό, αρκετά γρήγορο σέρβις. Το συνεπές στις ιταλικές αρχές φαγητό.

(-) OK, Παρασκευή βράδυ, αλλά παραήταν πυκνή η διάταξη των τραπεζιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Sale Bianco

Μάρκου Μπότσαρη 10, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"