Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος - εικόνα 1

Όταν μπαίνεις μια απλή καθημερινή σε ένα όμορφο μαγαζί που σφύζει από κόσμο, είναι καλό σημάδι. Τρώγοντας στον «Κρίθαμο», επιβεβαίωσα ότι μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, διότι το φαγητό, εκτός από νόστιμο, είναι και πολύ λογικά τιμολογημένο. Στις μεγάλες επιτυχίες ανήκει σίγουρα το κουαρτέτο ντολμαδάκια-συμιακό γαριδάκι-μακαρούνες-κοπέλες.

Τα πρώτα δεν είναι μόνο μυρωδάτα –με εκείνη την υπέροχη γλύκα της χλωροφύλλης από τα αμπελόφυλλα– είναι και λιλιπούτεια τυλιγμένα, με μεγάλη μαστοριά. Το συμιακό γαριδάκι έχει από τη φύση του ιδιαίτερα αρωματική γεύση. το τηγανίζουν όμως και πολύ προσεκτικά, έτσι που να τραγανίζει και ταυτόχρονα να μένει όλο χυμούς. Οι μακαρούνες, πάλι, τι ωραία χειροποίητα στριφτάρια που είναι και παίρνουν ωραία καραμελωμένη γεύση από την τσίκνωση (καραμελωμένο κρεμμυδάκι) και τη σιτάκα (όπως λέμε στάκα). Οι κοπέλες υπέροχες (και όχι επειδή έχουν όνομα ποιητικό), αλλά αυτά τα χορτοπιτάκια είναι τραγανά, στεγνά και απολαυστικώς αρωματικά από τα χόρτα που τα γεμίζουν, ενώ το χταπόδι τους μαστιχωτό και ό,τι πρέπει για ούζο.

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας της εστίασης με εμπειρία στην αμερικανική αγορά, φροντίζει πολύ τις πρώτες ύλες του. Τα ψάρια του μιλάνε… Το rib eye του το ψήνει τόσο άψογα, που οι χυμοί του κολακεύουν τόσο τη γεύση όσο και την τρυφεράδα του. Επιπλέον, επιμελείται ωραίες σπεσιαλιτέ της πατρίδας του, της Καρπάθου, όπως το οφτό ρίφι, ένα κρέας χωριάτικο, πεντανόστιμο, γεμιστό με πλιγούρι, αρτυμένο με γλυκά μπαχαρικά και μια πυκνή σάλτσα από το συκώτι του.

Αεράτο μαγαζί ο «Κρίθαμος» – και καλαίσθητο. Έχει το σύγχρονο πνεύμα μιας μοντέρνας ταβέρνας, πασπαλισμένο με τη νοσταλγία της παράδοσης, έτσι όπως οι τοίχοι του είναι γεμάτοι με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Καρπάθου και της Κάσου. Στο τέλος προτίμησα το γλυκό του κουταλιού από τις φλογέρες-μασκαρπόνε και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι.

(+) Οι γλυκές τιμές, τα παραδοσιακά φαγητά, η ζεστή ατμόσφαιρα. (-) Περίμενα να νιώσω κάτι πιο έντονο από το πρωτότυπο πάντρεμα μελιτζάνας με κολοκύθι.

Περισσότερες πληροφορίες

Κρίθαμος

Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"