Άργουρα

Κι εκεί που περιμένεις κάτι σε σαρδέλα ψητή και κάνα καλαμαράκι, έρχεται εξαιρετικά χυλωμένο ριζότο με Arborio και κόκκινο ρύζι, μύδια και αχιβάδες-πιτσιρίκες.

Άργουρα

Κι εκεί που περιμένεις κάτι σε σαρδέλα ψητή και κάνα καλαμαράκι, έρχεται εξαιρετικά χυλωμένο ριζότο με Arborio και κόκκινο ρύζι, μύδια και αχιβάδες-πιτσιρίκες.

Άργουρα - εικόνα 1

Χαίρομαι που ο Νίκος Μιχαήλ δεν έγινε χρυσοχόος. Δεν κάνω πλάκα. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, θέλησε κάποια στιγμή να αλλάξει υλικά. Δεν πέτυχε το πλάνο. Κάπως έτσι προέκυψαν τα «Άργουρα». Είναι το παλιό όνομα του χωριού του στην Εύβοια. τώρα το λένε Αργυρό. Χειροποίητο, με τοπικές φωτογραφίες –πλακόστρωτα, αγροί, ελιές, καΐκια–, μια ροτόντα παλιομοδίτικη σετάκι με τις καρέκλες της, ψυγεία εν πλήρη θέα και ανοιχτή κουζίνα, το στέκι που έστησε στις Τζιτζιφιές μοιάζει με κλασικό μεζεδοπωλείο της γειτονιάς. Του δίνεις κάποιους έξτρα πόντους για τις συμπαθέστατες λεπτοκαμωμένες φλογέρες με τυρί (€ 4). Και μετά η κατάσταση… εκτροχιάζεται δημιουργικά. Η σαλάτα με τις γαρίδες, το φρέσκο κόλιανδρο και το εστραγκόν (€ 11) ακτινοβολεί καλοζυγισμένη, ντελικάτη φρεσκάδα. Πιο hardcore, η μαριναρισμένη παλαμίδα με το σταμναγκάθι (€ 8) κερδίζει πολλές ψήφους στην κατηγορία «μεζές για (ελαφρώς πιο γκουρμέ) τσιπουράκι». Ακολουθούν τσιπούρα ιχθυοτροφείου σαν λιόκαφτη (€ 10), παρότι στεγνώνει στη φωτιά, με τραγανή πέτσα που έχει ποτίσει από το αλάτι, φορτωμένη μυρωδικά, και σαλάτα (€ 6,80) με σαλάχι (μάθημα ψαρικής ανατομίας), ξιδάτο κρίταμο και φοβερή κάππαρη – τα μαζεύουν στην Εύβοια. Με το σασπένς να έχει ανεβεί, έρχεται ένα άψογο ριζότο με μύδια και μικρές αχιβάδες (€ 12), μείξη Arborio με κόκκινο ρύζι, με το πρώτο να κρατάει το χύλωμα στο σωστό επίπεδο και το δεύτερο να κριτσανίζει ελαφρά. Αφού δοκίμασα και κάποια πιο στεριανά πιάτα, όπως η νόστιμη φάβα με το χοιρινό κότσι (€ 5) και το ψαρονέφρι με φασκόμηλο (€ 12) και τραγανές τηγανητές πατάτες (το μπούκοβο που πασπαλίζεται στο πιάτο είναι ωραία ιδέα αν θέλεις λίγη έξτρα κάψα), χάζευα τον βασικό περφόρμερ να κάνει το τσιγάρο του και να κανακεύει το θυμάρι του στη γλάστρα. Αργούτσικα είχε πάει. Μας είχε τρατάρει νωρίτερα μαζί με το σπιτικό, λίγο τσιμπημένο στη ζάχαρη γλυκό του κουταλιού σταφύλι (€ 3) και μουστολούκουμο γεμιστό με καρυδάκι. Μερσί, σεφ. Ωραία βραδιά. (+) Οι θαλασσινές συνταγές που φυσάνε. Tα ζωντανά μυρωδικά. Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. (-) H ψαρίλα που μας χτύπησε λίγο άσχημα την ώρα που μπήκαμε, αν και μικρό το κακό τελικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Άργουρα

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"