Οι μεζέδες ταξιδεύουν

Το Χαλάνδρι –έπειτα από μια πιο γενική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα– μας πάει μέχρι την Κρήτη και η Ακτή Θεμιστοκλέους μας συνδέει με την Κάσο. Πίτα σφακιανή-κασιώτικο ντολμαδάκι πιτσιρίκι σημειώσατε Χ.

Οι μεζέδες ταξιδεύουν

Το Χαλάνδρι –έπειτα από μια πιο γενική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα– μας πάει μέχρι την Κρήτη και η Ακτή Θεμιστοκλέους μας συνδέει με την Κάσο. Πίτα σφακιανή-κασιώτικο ντολμαδάκι πιτσιρίκι σημειώσατε Χ.

ΑΚΡΙ

Οι μεζέδες ταξιδεύουν - εικόνα 1

(Κ)άσος στο μανίκι

Χαμός το μεσημέρι της Κυριακής στην Πειραϊκή! Δεν έπεφτε καρφίτσα, ούτε έβρισκες να παρκάρεις. Δεν παραπονιόσουν (τελικά) πολύ, όμως, για χάρη της λιακάδας. Διαλέξαμε το «Ακρί». Απλό κασιώτικο ταβερνάκι, χωρίς ιδιαίτερο ντεκόρ, με τέσσερα-πέντε εξωτερικά τραπέζια στην Ακτή Θεμιστοκλέους, το οποίο αξίζει τον κόπο να το ανακαλύψει κάποιος γιατί, εκτός από τα θαλασσινά για το ούζο σου, έχει και ραδίκια γιαχνί με κρεμμυδάκι και ντομάτα, συμπαθή σκαλτσούνια και μικροσκοπικά –ως είθισται– κασιώτικα ντολμαδάκια γεμιστά με κιμά. Τα μακαρόνια με σιτάκα, πάντως, ήταν βαριά· παραείχαν κρεμμύδι. Τα αφήσαμε στην άκρη και παραγγείλαμε ακόμη μία κεφτεδάκια. Οι πατάτες ήρθαν για… επιδόρπιο (το σέρβις είναι μάλλον ασυντόνιστο), δεν τις θέλαμε και δεν μας τις χρέωσαν. Πληρώσαμε περί τα € 20 το άτομο, μας είπαν «στο καλό» με χαμόγελο, έτσι για να πάρουμε κουράγιο μέχρι να βρούμε σε πιο τετράγωνο αφήσαμε το αυτοκίνητο, κι έστρωσαν το τραπέζι για τους επόμενους.

ΑΡΙΣΜΑΡΙ

Οι μεζέδες ταξιδεύουν - εικόνα 2

Με άρωμα παρέας

«Τι ετοιμάζεις;» ρωτούσα τη γιαγιά μου ως πιτσιρίκα. «Χοχλιούς με αρισμαρί», μου έλεγε. «Θα βάλω και δυο χόρτα». Αρισμαρί λένε στην Κρήτη το δεντρολίβανο. Αυτό το όνομα διάλεξε η νέα μοντέρνα ταβέρνα του Χαλανδρίου, με το λευκό τουβλάκι στον τοίχο και τα επίσης λευκοβαμμένα τραπεζο-καθίσματα να εντείνουν την… πάστρα του καινούργιου. Αρμαθιές από αποξηραμένες πιπερίτσες σαν γιρλάντες, περβάζια φορτωμένα με γλαστράκια και μια περιποιημένη αυλή φτιάχνουν λιτό σκηνικό για καθημερινά μαγειρέματα και παρεΐστικα τραπεζώματα. Οι δε μερίδες αποδεικνύονται πλούσιες και η κρητική κουζίνα που λέγαμε νωρίτερα όλο και βάζει καμιά πινελιά· κάνει και φινάλε, αν θέλεις, με μελωμένη σφακιανή πίτα. Στη μελιτζανοσαλάτα θα ήθελα μια αίσθηση καπνιστού και στην πικάντικη τυροσαλάτα θα περίμενα πιο έντονο το μπούκοβο, όμως οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν μυρωδάτοι και τα σκαλτσούνια –με τα λάπαθα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες να βάζουν τη χαρακτηριστική πικράδα τους στο στεγνό φύλλο– ήταν ωραιότατα. Μια μακαρονάδα με κοτόπουλο και γαρίδες, αρωματισμένη με θυμάρι, γίνεται υπερβολική όταν τη δέσεις με τόση κρέμα γάλακτος· η τελευταία νομίζω ότι είναι κατάλοιπο μιας φάσης της ελληνικής κουζίνας την οποία έχουμε ξεπεράσει. Προτίμησα το άλλου τύπου «πληθωρικό» κλέφτικο (μοσχάρι με γραβιέρα και ντομάτα), ενώ και το μπούτι κοτόπουλου με μια δεμένη, μεστή σάλτσα δεντρολίβανου και πορτοκαλιού ήταν αρκετά καλό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ακρί

Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"