Δράμι

Κονσέρβες, βαζάκια, μπαχαρικά, γκαζόλαμπες και λαδόκολλα αντί πιάτου σκηνογραφούν το πιο πειστικό μπακάλικο-μεζεδοπωλείο που έχω δει. Οι δε τιμές τιμή του – κοινώς, ο Βαγγέλης και η Νίκη δεν χρειάζονται μπακαλοτέφτερο.

Δράμι

Κονσέρβες, βαζάκια, μπαχαρικά, γκαζόλαμπες και λαδόκολλα αντί πιάτου σκηνογραφούν το πιο πειστικό μπακάλικο-μεζεδοπωλείο που έχω δει. Οι δε τιμές τιμή του – κοινώς, ο Βαγγέλης και η Νίκη δεν χρειάζονται μπακαλοτέφτερο.

Δράμι - εικόνα 1

Όταν είδα στο «Δράμι» ότι εκείνη η σαλάτα με μαρούλι, κόκκινο λάχανο, ψητά κολοκύθια, πιπεριές και λεπτοκομμένη, αλλά μπόλικη γραβιέρα Κρήτης, η οποία αριβάρει στο τραπέζι και… το καταλαμβάνει (φτάνει σχεδόν για τέσσερις), κοστίζει 6 ευρώ, δεν το πίστευα. Αγία Βαρβάρα: 12 points. Δεν είναι μόνο ζήτημα τιμής. Κάτι κάνουν εδώ. Σου ξυπνάει αναμνήσεις ο ντοματοπελτές αντί για ντιπ· είναι «φάση» το καρβελάκι σε τσίγκινο καλάθι που έρχεται ζεστό, με μια ιδέα λάδι και δεντρολίβανο, και ο γκιουζελεμές με καλοδιαλεγμένο καβουρμά στη σέσουλα (με στεγνό χωριάτικο φύλλο). Ιδίως όταν το τραπέζι είναι «στρωμένο» με φύλλο λαμαρίνας από κονσέρβα της ΖΑΝΑΕ (τις βρήκαν σ’ ένα εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη) κι εσύ τρως στη λαδόκολλα (εντάξει, αν θέλεις παίρνεις πιάτο). Με την μπακαλική «σκηνογραφία» να παίρνει σάρκα και οστά, η κουζίνα σιγοντάρει με δικές της εμπνεύσεις, όπως η «περίεργη» τηγανιά κοτόπουλου με πιπεριές Φλωρίνης και μοσχολέμονο, γλυκόξινο σε απαλή εκδοχή, μέχρι να μπει στο ψητό: τα κρέατα που ταξιδεύουν από τη Μακεδονία μέχρι εδώ –και μεταμορφώνονται σε αφράτα πολίτικα σουτζουκάκια (μοσχάρι-αρνί) με διακριτό το σκόρδο και το κύμινο ή σε «παραδοσιακό» σουβλάκι, ωραία μαριναρισμένο σε σουμάκ, κόλιαντρο και θυμάρι, και μαζί έξτρα ζουμερό, πικάντικο λουκάνικο Ευζώνων– είναι ένα κι ένα. Όσο για τα γλυκά, έρχονται από τη Βέροια. Εκμέκ σοκολάτα, καρυδόπιτα με σοκολάτα, κόσκερι, δηλαδή σιροπάτο ραβανί με κρέμα και καραμέλα, συνεπέστατο φινίρισμα, με κόστος περί τα € 3 έκαστο. Τη δε αίσθηση παλιάς γειτονιάς (και παλιού φιλότιμου) μπορείς να την πάρεις μαζί σου στο βασίλειο της πολυκατοικίας χωρίς έξτρα χρέωση. Το κατάστημα κερνάει πειστική νεο-νοσταλγία. (+) Το concept «μπακάλικο», δομημένο, μελετημένο και προσεγμένο σε όλα του. Ακόμη και στο χαμόγελο. (-) Η υπερβολική φέτα και η απουσία καπνίσματος στη μελιτζανοσαλάτα. Κάποιες ασαφείς περιγραφές στον κατάλογο.

Περισσότερες πληροφορίες

Δράμι

Σίφνου 4 & Χανίων 47, Αγία Βαρβάρα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"