Μαυρομάτης

Σ’ αυτήν την καταπράσινη αυλή, η γενναιοδωρία δίνει χρώμα, η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται τολμηρά και η κουζίνα είναι νόστιμη.

Μαυρομάτης

Σ’ αυτήν την καταπράσινη αυλή, η γενναιοδωρία δίνει χρώμα, η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται τολμηρά και η κουζίνα είναι νόστιμη.

Μαυρομάτης - εικόνα 1

Είναι εντυπωσιακή αυτή η τεράστια μουριά που δεσπόζει στην αυλή του «Μαυρομάτη» στην Αγία Παρασκευή. Τα κλαδιά της απλώνονται δημιουργώντας έναν τεράστιο κύκλο σκιάς το μεσημέρι και μια πηγή πράσινης δροσιάς και φυσικής αίσθησης μέρα-νύχτα. Αυτή δίνει τον τόνο στην ατμόσφαιρα του μαγαζιού, που συμπληρώνεται ταιριαστά από το κεραμιδί τούβλο στην όψη του κτιρίου και στην είσοδο. Η διαρρύθμιση των τραπεζιών πριμοδοτεί τις μεγάλες παρέες, δίνοντας σκυτάλη στην επιγραφή ότι το μαγαζί φιλοξενεί ευχαρίστως συνεστιάσεις. Τρώγοντας ένα βράδυ στην ωραία αυλή του «Μαυρομάτη» πήρα μια πρώτη δόση από την τολμηρή κίνηση που πρόκειται να εφαρμόσει στις αρχές Οκτωβρίου: ένα πληθωρικό μενού με € 13,50 το άτομο, πολλά ορεκτικά, μια πιατέλα με ψητά, γλυκό και κρασί. Nα ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί ριζοσπαστικά η ψυχολογία της κρίσης.

Τα τηγανητά κολοκυθάκια είναι κλεισμένα σε τραγανό, αφράτο κουρκούτι. οι τυροκροκέτες έχουν γεύση γραμμένη. το τζατζίκι έρχεται μυρωδάτο, την τυροκαυτερή όμως θα την ήθελα πιο πικάντικη. η ντοματοσαλάτα πλούσια, γευστική, και περιποιημένη. οι πατάτες φρέσκες και προσεκτικά τηγανισμένες. Το όνομα ο «Μαυρομάτης» το απέκτησε για το κοτόπουλο παϊδάκι. Όντως, τα νόστιμα αυτά κοψίδια νικάνε στα σημεία και τα αρνίσια παϊδάκια (πιο βαριά), και τα λουκάνικα. Το μαγαζί έχει όμως και ωραία μαγειρευτά που αξίζει να τα τιμήσεις ακόμη και εις βάρος της σχάρας. Έχει χέρι ελαφρύ ο μάγειρας κι οι γεύσεις του αναδίδουν όμορφα αρώματα. Οι λαχανοντολμάδες αβγολέμονο έχουν σπιτική νοστιμιά και ο κοκκινιστός κόκορας έχει μια ωραία, ελαφριά, λαδερή σάλτσα που ταιριάζει πολύ με τις τηγανητές πατάτες της γαρνιτούρας.

(+) Η αίσθηση γαλαντομίας του μαγαζιού. η καταπράσινη αυλή. (-) Το σέρβις χρειάζεται κι άλλο κόσμο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαυρομάτης

Επτανήσου 4, Αγία Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"