Πυρόλιθος

Η κουζίνα έχει ποιότητα, οι τιμές είναι γλυκές, το σκηνικό απλό και σύγχρονο και η αίσθηση της γειτονιάς έχει οπαδούς. Στο Ίλιον, αλλά υπερτοπικά.

Πυρόλιθος

Η κουζίνα έχει ποιότητα, οι τιμές είναι γλυκές, το σκηνικό απλό και σύγχρονο και η αίσθηση της γειτονιάς έχει οπαδούς. Στο Ίλιον, αλλά υπερτοπικά.

Πυρόλιθος - εικόνα 1

Ο υπερ-τοπικός χαρακτήρας αποκεντρωμένων μαγαζιών μπορεί να υποστηριχτεί κυρίως από δύο παράγοντες: πρώτον, από το καλό φαγητό που ξεπερνά το συνηθισμένο επίπεδο και δεύτερον, από την ιδιαιτερότητα του χώρου. Ο «Πυρόλιθος», ειδικά όταν ανοίξει ο καιρός, τα έχει και τα δύο. Βγάζει τραπέζια σε μια ήσυχη πλατεία κι εσύ ρουφάς μια αίσθηση γειτονιάς που δεν βρίσκεις τόσο συχνά στην Αθήνα. Μέσα το σκηνικό είναι απλό και σύγχρονο, στο look που μας έχουν συνηθίσει οι μοντέρνες ταβέρνες. Ένα ενυδρείο σού ψιθυρίζει ότι εδώ η έμφαση δίνεται στα θαλασσινά. Η αχινοσαλάτα έχει κομψή ιωδιούχα γλύκα κι ο μαρινάτος γαύρος μια δωρική, σκορδάτη δύναμη που σηκώνει ούζο και τσίπουρο. Τα μύδια αχνίζονται υποδειγματικά και η σάλτσα τους με γλυκολέμονο και σινάπι είναι απ’ αυτές που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Παρότι οι γαρίδες κολυμπάνε σε σάλτσα φέτας, το πιάτο είναι προκλητικό επειδή μοσχοβολάει ούζο και άνηθο. Η προσοχή στα ψησίματα φαίνεται και στο καλαμάρι, και στο χταπόδι. Φαίνεται ακόμη στο σωστό τηγάνισμα του μπακαλιάρου, που σερβίρεται με βελούδινη σκορδαλιά στολισμένη με καρύδια, αλλά και στο ιδανικό ψήσιμο των λαχανικών και της γραβιέρας στη σχάρα. Ο «Πυρόλιθος» δεν είναι άλλη μία μοντέρνα ταβέρνα που αρκείται στα συνήθη. Το βλέπεις και στο πώς σερβίρεται το al dente κριθαράκι, σε μεγάλο, ωραίο τηγάνι, μαγειρεμένο με γαρίδες, μύδια και σαφράν, ή στο σιγομαγειρεμένο με κόκκινο κρασί στους χυμούς του κότσι αρνιού (μελωμένο, με σχεδόν καραμελωμένη τη σάλτσα του), το οποίο συνοδεύεται με σουβλάκια ψητοτηγανητής πατάτας.

Τα ωραία γλυκάκια που έρχονται στο τέλος είναι κέρασμα: ωραίο ραβανί με παγωτό καϊμάκι και προσεγμένη πανακότα. Μια φιλική κίνηση, που ρίχνει το συνολικό κόστος της εξόδου και δίνει άλλη μία ελκυστική ιδιότητα στον «Πυρόλιθο»: την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, που είναι περιζήτητη πλέον στο πλαίσιο διάδοσης μιας προσιτής γαστρονομίας.

Up: Τέτοιες επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής είναι «αγκίστρι». Down: Πολύ αναμενόμενες και λίγες οι ετικέτες της λίστας κρασιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Πυρόλιθος

Οσίου Λουκά 23, Ίλιον
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"