«17»

Η απόλυτη έννοια του all time classic σ’ ένα εστιατόριο που στα τραπέζια του έχει γραφτεί μεγάλο μέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Σήμερα, θα φάτε εδώ καλομαγειρεμένη ελληνική κουζίνα και θα κάνετε spotting επωνύμων όλων των ηλικιών.

«17»

Η απόλυτη έννοια του all time classic σ’ ένα εστιατόριο που στα τραπέζια του έχει γραφτεί μεγάλο μέρος της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Σήμερα, θα φάτε εδώ καλομαγειρεμένη ελληνική κουζίνα και θα κάνετε spotting επωνύμων όλων των ηλικιών.

«17» - εικόνα 1

Οδός Βουκουρεστίου αριθμός 17. Στα τέλη του 1957 το «17» εγκαινιάστηκε ως ιδιωτική λέσχη , όπου σύχναζαν ξένοι ανταποκριτές. Την περίοδο της επταετίας έγινε κρησφύγετο για πολλούς, πολιτικούς ή μη. «Μάθαμε για το κίνημα του βασιλιά δέκα μέρες πριν», μου εξηγεί ο Φώτης Κρικζώνης, ιδιοκτήτης και μπάρμαν του ιστορικού χώρου, και μου αποκαλύπτει ότι από συζητήσεις των τότε πολιτικών έμαθαν για την επικείμενη δολοφονία του Μαγκάκη και κατάφεραν να τον προστατεύσουν εγκαίρως. Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλώς ψήγματα των ιστορικών στιγμών που έλαβαν χώρα στο «17» εκείνες τις τέσσερις θρυλικές δεκαετίες. Και ποιος δεν δοκίμασε τα κοκτέιλ –μοναδικά και πρωτοποριακά για την εποχή– του κ. Κρικζώνη. Στέκι πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, είχε θαμώνες όπως ο Σοφοκλής Βενιζέλος, η Ελένη Βλάχου, ο Ωνάσης, ενώ εδώ ήπιε ένα Jack Da­niels (από δικό του μπου­κάλι) ο Frank Sinatra το 1962. Με χαρά έμαθα από τον κ. Κρικζώνη, απολαμβάνοντας ένα Dry Martini στις αναπαυτικές πολυθρόνες του, ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα περιλαμβάνονται στο καινούργιο του βιβλίο «Εγώ ο Μπάρμαν», το οποίο θα εκδοθεί σύντομα από τον Καστανιώτη.

Βέβαια, δεν μιλάμε πλέον για το παλιό «17» της Βουκουρεστίου, αλλά για το σημερινό bar-restaurant στη Λυκαβηττού. Η πελατεία του, φυσικά, το ακολούθησε ξεκινώντας μια νέα ιστορία στον καινούργιο χώρο. Ακόμη μία φορά πρωτοποριακό για την εποχή του, συμπεριέλαβε στο μεσημεριανό μενού πιάτα όπως ρεβίθια, φακές και φασολάδα. Πολλοί ήταν εκείνοι που γέλαγαν τότε, αλλά τελικά το εγχείρημα πέτυχε. Κλασικό meeting point για business lunch, με την προσωπική και διακριτική φροντίδα που επιτάσσει ο χώρος, εξακολουθεί να είναι απ' τις πρώτες επιλογές στο κέντρο. Το βράδυ πάλι, μετά τις δέκα, το πιάνο και το τραγούδι ψυχαγωγούν τους συχνά μεγαλύτερης ηλικίας θαμώνες.

«17» - εικόνα 2

Προσωπικά, το «17» το γνώρισα στα είκοσί μου, όταν είχε μόλις μεταφερθεί στη Λυκαβηττού. Χωρίς να γνωρίζω την ιστορία του, λάτρεψα αμέσως το κλασικό του στιλ, τις χαμηλόφωνες συζητήσεις που εκτυλίσσονταν στα αντρικά τραπέζια και σ’ έκαναν να νιώθεις ότι εκείνη τη στιγμή λαμβάνονταν σημαντικές κρατικές αποφάσεις. Κάθε φορά που πηγαίνω, εκτός από την αύρα της ιστορικότητάς του, απολαμβάνω και την καλοφτιαγμένη ελληνική κουζίνα του. Αγαπημένο πιάτο, στο οποίο επανέρχομαι συχνά, είναι οι λαχανοντολμάδες. Προχθές δοκίμασα μια ωραιότατη φασολάδα με ρέγκα κι ελιά, σπιτικό σπανακόρυζο, υπέροχο μελωμένο κατσικάκι φούρνου και σουβλάκι κόκορα με σπιτικό πουρέ. Ωραίο και το σεμιφρέντο μελιού με φιστίκι Αιγίνης. Σε όσους αρέσει αυτό το ύφος θα το απολαύσουν. Αν πάλι είστε αποκλειστικά fans του tren­dy, αυτό το μαγαζί δεν είναι για σας.

Up: Στην πράγματι μικρή λίστα ιστορικών εστιατορίων και μπαρ της πόλης πρώτο φιγουράρει το «17». Down: Η βραδινή μουσική ή σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. Προσωπικά, προτιμώ τη μεσημεριανή του αύρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεκαεπτά (17)

Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"