Πέππας

Μια ιστορική ταβέρνα στο γνωστό κρεατοφαγικό προορισμό ανανεώνεται και αποκτά αισθητική εστιατορίου. Πρόκειται για μια παλιά ταβέρνα που λειτουργεί δίπλα στην εκκλησία από το 1977 και που πρόσφατα ξαναγύρισε στα χέρια των ιδιοκτητών οι οποίοι την ανακαίνισαν ολοκληρωτικά

Πέππας

Μια ιστορική ταβέρνα στο γνωστό κρεατοφαγικό προορισμό ανανεώνεται και αποκτά αισθητική εστιατορίου.

Πέππας - εικόνα 1

Αυτό που αντίκρισα την Κυριακή στη Σταμάτα ήταν απίστευτο. Κάποια στιγμή, κι ενώ οδηγούσαμε σε κάτι επαρχιακούς δρόμους –πραγματικά όμορφη εξοχή–, βρεθήκαμε ανάμεσα σε μυριάδες αυτοκίνητα, που κατέφθαναν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με προορισμό την πλατεία με τις χασαποταβέρνες. Σε φρενήρεις ρυθμούς έκαναν γύρους, σαν καρχαρίες, γύρω από την ταβέρνα της αρεσκείας τους, σκαρφάλωναν πεζοδρόμια και διπλοπάρκαραν για να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής –ει δυνατόν– από το παϊδάκι. Κι ας έχει δυο τετράγωνα πιο πέρα ατελείωτες αλάνες! Μετά, με αγωνία στο μάτι, κατέβαιναν βαδίζοντας γοργά για να προλάβουν. Φαντάζομαι ότι επιστρέφοντας το απόγευμα θα ένιωθαν ευτυχείς που βγήκαν… βόλτα στη φύση.

Αφού, λοιπόν, αντιμετωπίσαμε τα πλήθη, βρεθήκαμε καθισμένοι μπροστά στο τζάκι στην ταβέρνα του Πέππα. Την παλιά εκείνη ταβέρνα που λειτουργεί δίπλα στην εκκλησία από το 1977 και πρόσφατα ξαναγύρισε στα χέρια των ιδιοκτητών που την ανακαίνισαν ολοκληρωτικά. Έτσι, ο όρος ταβέρνα αναφέρεται πλέον μόνο στο είδος του φαγητού, αφού το περιβάλλον μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός εστιατορίου. Καλοβαλμένα τραπέζια, άνετες καρέκλες, χαμογελαστό προσωπικό με ωραίες ποδιές, ολοκαίνουργια ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα συνθέτουν ένα σκηνικό σαφώς πιο πολιτισμένο απ' ό,τι μας έχει συνηθίσει η περιοχή.

Ξεκινήσαμε με μια πολύ καλή σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο και μανούρι στο κάρβουνο – ο κατάλογος το προτείνει με μέλι, αλλά δοκιμάστε το καλύτερα με το σπιτικό γλυκό κυδώνι που φτιάχνει η μητέρα του ιδιοκτήτη. είναι άλλο πράγμα. Ακολούθησε πολύ καλό, ζουμερό, αλλά ξεροψημένο κοντοσούβλι και τραγανό, αλλά κάπως στεγνό κοκορέτσι. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε μια ικανοποιητική σπαλομπριζόλα και συμπαθητικό, ωραία ψημένο παϊδάκι με χειροποίητες πατάτες τηγανητές. Στο τέλος, μας περίμενε μία ακόμη έκπληξη. Ενώ στις ταβέρνες της περιοχής τα επιδόρπια είναι είτε ανύπαρκτα είτε περιορίζονται σε γιαούρτι με μέλι, εδώ θα βρείτε τραγανούς καλοφτιαγμένους λουκουμάδες με μέλι, ζεστή τάρτα σοκολάτα και ενίοτε πολύ καλή τραχανόπιτα – μοιάζει με μπακλαβά.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό από την κλασική λαδόκολλα, ελάτε εδώ. Αλλά, θερμή παράκληση, παρκάρετε λίγο πιο μακριά. Μπορείτε να συνδυάσετε και μια βόλτα στο βουνό – εμείς πάντως το κάναμε, από τύψεις φαντάζομαι…

Περισσότερες πληροφορίες

Πέππας

Πλ. Σταμάτας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"