Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

Τα νέα street food εστιατόρια της Αθήνας @world.x11

Δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως οι διαχρονικές αρχές του street food είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουν, ό,τι κι αν συμβεί. Το φαγητό του δρόμου το σωστό, το χεράτο (κυρίως), οφείλει να είναι γρήγορο, προσιτό οικονομικό ή έστω value for money και ένοχα απολαυστικό. Σίγουρα, οικουμενικά νόστιμο και εύκολα κατανοητό. 

Οκ; Προχωράμε. Στην Αθήνα, παρότι για δεκαετίες είχε συνδεθεί με πολύ συγκεκριμένες επιλογές, δείχνει να διανύει τα τελευταία χρόνια περίοδο παρατεταμένης φόρμας, με μπόλικες αξιόλογες προτάσεις να προκύπτουν και να παίζουν μπάλα σχεδόν σε κάθε γαστρονομικό του τερέν. 

Συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο πρόσφατα και ενδιαφέροντα κόνσεπτ. Και ένα που έρχεται, με βραβευμένη υπογραφή.

'Hurry Up'

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου, στο Κουκάκι. Επενδύει σε σοβαρό και φροντισμένο fusion φαγητό του δρόμου, με μπόλικη χειροποίητη παρασκευή και πολλά ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

Το εστιατόριο street food Hurry Up του Χάρη Μπονάνου στο Κουκάκι 8

Δοκιμάζεις οπωσδήποτε πληθωρικά νόστιμο open sandwich με strip loin που ψήνεται άψογα με σπιτική μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, τσάτνεϊ κρεμμυδιού και καρότου, χειροποίητες πίκλες, συν ωμό Αρσενικό Νάξου τριμμένο, ρίγανη και ελαιόλαδο, σε μία μπαγκέτα από ξινό προζύμι - custom παραγγελία από μικρό φούρνο της πόλης. Αν θέλεις πάστα, παίρνεις γκιόζα, στιμαρισμένη στην εντέλεια και τηγανητή μόνο στο κάτω μέρος της γκιόζα με γλυκιά κολοκύθα, Αμαρέτο, παλαιωμένο αρσενικό Νάξου και μία εθιστική honey miso σος ή φρέσκο μπουκατίνι με γαρίδα και σάλτσα μπέικον.

'Talking Breads'

Talking Breads

Το πιο "ανήσυχο" από τα "παιδιά" του ομίλου S One Hospitality πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό το ντεμπούτο του στον Χολαργό, μεταφέροντας εκεί το παλμαρέ των γευστικών επιτυχιών του, όπως το "Tika" και "Satay Sandwich", τα "Pizza Rolls" και το "Mafia Burger". Σε ένα περιβάλλον μητροπολιτικής αισθητικής που θυμίζει υπόγειο σταθμό μετρό και με νεοϋορκέζικα diner καθίσματα, o ιθύνων νους τού 'Talking Breads', chef Χρήστος Τάχιας, αποδεικνύει και εδώ ότι στα θέματα της καλής γεύσης δε χωράνε ψευτοδιλήμματα.

Διαβάστε Επίσης

'Nob'

Το πολύ αξιόλογο, μυκονιάτικο 'Meraki' στο 'Cavo Tagoo' και το ενδιαφέρον sushi bar της Ηλιούπολης, 'Oma'. Πιο πριν, το 'Zuma', στο νησί των Ανέμων - μεταξύ άλλων. Στο βιογραφικό του σεφ Βαγγέλη Λεούση προστίθεται εδώ και λίγες εβδομάδες μία ακόμη γευστική πινέζα -εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες- που τοποθετείται στα σύνορα του Παγκρατίου με το Μετς και ακούει στο όνομα 'Nob'.

Το νέο street food εστιατόριο Nob burger στο Παγκράτι 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

5 προτάσεις σε smash burgers (Cheeseburger, Wagyu, Brisket, Chicken buttermilk και Vegetarian με μπιφτέκι ρεβιθιού-μανιταριού) περιλαμβάνει το κυρίως τμήμα του μικρού και περιεκτικού μενού, συν 2 σαλάτες και άλλα τόσα ορεκτικά, μαζί με τρεις προτάσεις σε πατάτες και ένα γλυκό. Συμπληρώνεις 2 μπύρες και έχεις την ολοκληρωμένη εικόνα, με τα σχέδια για το άμεσο μέλλον να περιλαμβάνουν και κάποια εμφιαλωμένα cocktails. 

'World x11'

Αν κάτι έλειπε από το Παγκράτι, αυτό ήταν ένα μπεργκεράδικο που λειτουργεί στη λογική του ΑΤΜ. Πέρα από το χιουμοριστικό της αμέσως προηγούμενης πρότασης για την 'πολύπαθη' γειτονιά της πόλης, το ζουμερό project του Βασίλη Στεφανάκη σερβίρει πολύ σοβαρό μπιφτεκόψωμο σε λίγες αλλά πληθωρικά νόστιμες επιλογές. Το παραλαμβάνεις αφού σκανάρεις QR code με το smartphone σου, παραγγείλεις και πληρώσεις ανέπαφα, προτού παραλάβεις φροντισμένο smash burger και τηγανητές πατάτες.

Διαβάστε Επίσης

'Ευλόγησον'

Χειροποίητο σουβλάκι στο Ίλιον και μάλιστα σε ένα cool μέρος; Γιατί όχι; Το 'Ευλόγησον' προσεγγίζει εδώ και κάποιους μήνες το εθνικό έδεσμα του δρόμου με προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ τα παρασκευάζει όλα χεράτα και σπιτικά - ακόμη και τις πίτες.

'Hanky Panky'

Το είχε εδώ και καιρό στα σκαριά το street food project του ο Γρηγόρης Κίκης. Ο Χρυσοσκουφάτος σεφ και συνιδιοκτήτης του 'Hervé' (ο νεότερος 'Έλληνας μάγειρας που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin, σε ηλικία 27 ετών) το έκανε τελικά πραγματικότητα -μαζί με τον Γιώργο Ευθυμόπουλο, τον Δημήτρη Δήμητσα, τον Σταμάτη Γκαρώνη και τους Νίκο και Ηλία Μαυρέλη- με το 'Hanky Panky' να μετρά λίγα 24ωρα ζωής στην πλατεία Μερκούρη των 'Ανω Πετραλώνων.

Το εστιατόριο Hanky Panky του Γρηγόρη Κίκη 7

Οι επιλογές είναι εύγλωττες, μετρημένες ποσοτικά και αναγνωρίσιμες ακόμη και από κάποιον που δεν είναι ακριβώς μυημένος στα εστιατορικά της πόλης δρώμενα. Οικείες. Κάτι που σημαίνει πως στο μενού συναντάς μπέργκερ, σάντουιτς, τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες. Όλα τους φροντισμένα στο έπακρο - σκέψου για παράδειγμα πως εδώ δε χρησιμοποιείται αλάτι αλλά γάρος από μοσχάρι.

'Caprus'

O Μιχάλη Βραχλιώτης, μετά από θητεία σε εστιατόρια του εξωτερικού αλλά και σε σημαντικά αθηναϊκά σποτ (βλέπε 'Pharaoh') αποφάσισε να φτιάξει το δικό του εδεσματοπωλείο στην Κυψέλη, που ειδικεύεται στα σάντουιτς. Έξοχη φοκάτσια και άλλα ψωμιά, ιδιαίτερο γέμισμα με πολύ καλά υλικά που δεν περιορίζονται γεωγραφικά και μπόλικο χειροποίητο στοιχείο, σε περίπου 20 επιλογές, που φτιάχνονται on the spot.

  • Αυτό που έρχεται: Το δίδυμο του βραβευμένου 'Delta', Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, ετοιμάζει το δικό του street food project, στο Μεταξουργείο. Το '4 Hands' αναμένεται στα μέσα Μαΐου και θα σερβίρει -μεταξύ άλλων- smash burgers.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

World X11

Αρχελάου 14, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Hurryup.athens

Βεΐκου 34, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Hanky Panky

Δεινοχάρους 1, Άνω Πετράλωνα
  • Εστιατόρια

Talking Breads

Λεωφ. Μεσογείων 232, Χολαργός
  • Εστιατόρια

Nob

Ερατοσθένους 3, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Caprus

Σπετσών 49, Κυψέλη
  • Εστιατόρια

Ευλόγησον

Αγίου Φανουρίου 18, Ίλιον
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"