Η πολύ κομψή κουζίνα του Πέτρου Δήμα στο "Makris Athens"

Φιλοδοξεί να γίνει η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris" και η κουζίνα του μυρίζει ήδη υψηλές διακρίσεις. Το νέο ρεστοράν του Πέτρου Δήμα και των Domes Resort στην Ερμού βλέπει Ακρόπολη, αρχαία Αγορά και Θησείο και στοχεύει ψηλά.

Makris Athens © Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα ξεκίνησαν στην Κέρκυρα. Εκεί ο ταλαντούχος και βραβευμένος πλέον με Χρυσό Σκούφο σεφ Πέτρος Δήμας πρωτοέδειξε την αξία του, και πέρυσι μας εξέπληξε οδηγώντας το "Makris Corfu" στην ύψιστη γαστρονομική διάκριση. Μάκρις είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Κέρκυρας και από εκεί έλκει την ονομασία του το γαστρονομικό εστιατόριο του "Domes Miramare Resort" στο νησί. Ο Πέτρος Δήμας, σε συνεργασία με τον Γιώργο Σπανό, τον επικεφαλής των Domes Resorts, δημιούργησαν το brand των εστιατορίων "Makris", που λειτουργούν επίσης σε Ελούντα, Μήλο, Πορτογαλία, η κορωνίδα τους όμως είναι το "Makris Athens", που ανοίγει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να χτυπήσει Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Δουλεύουμε πολύ καιρό το concept και τη γαστρονομία μας", μου λέει ο chef-patron Δήμας. "Θέλουμε να εκφράσουμε μια σύγχρονη ελληνικότητα, μένοντας πιστοί στην εποχικότητα των πρώτων υλών, τις αρχές της βιωσιμότητας και να παρουσιάσουμε με θεατρικότητα μια δημιουργική κουζίνα. Πολλά λαχανικά και βότανα έρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου, όπου καλλιεργούμε οργανικά σε θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια, αμπέλια όσο και ελιές". Ο κατάλογος διαρθρώνεται σε δύο μενού, το "Γένεσις", με 8 στάδια στα € 80, και το "Ουτοπία" με 13 στάδια στα € 140. Η κουζίνα του Δήμα στηρίζεται στις πολύ καλές πρώτες ύλες, με σπεσιαλιτέ που διακρίνονται για τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους και την υψηλή τεχνική που καταλήγει σε fine dining φινέτσα – όπως η κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, που η φυσική της γλύκα αποκτά σπινθηροβόλο πνεύμα σερβιρισμένη με χυμό καρότου και τζίντζερ, χαβιάρι και καψαλισμένες φέτες πορτοκαλιού ή ακόμη το χτένι με την εξαιρετική υφή του που δεν τη συναντάς συχνά σε τόσο καλό επίπεδο, που συνδυάζεται επιτυχημένα με πουρέ κολοκύθας, μια μπισκ με νερό ντομάτας, μάραθο, παστό λεμόνι να ξυπνάει τις γεύσεις με τη μετρημένη αψάδα του, καραμελωμένο πασατέμπο και βοδινό παστράμι.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τις πρωτότυπες συνθέσεις του, μου άρεσε πολύ επίσης η σοφιστικέ απλότητα του ιδιαιτέρως νόστιμου αβγού ορτυκιού από την Κέρκυρα, μαζί με κρέμα αρακά, καπνιστό χέλι και μανιτάρια, που σε στέλνει για ανοιξιάτικη βόλτα στο δάσος. Μαζί του αξίζει να πιεις το μηλάτο και με άρωμα καπνιστού malt ουίσκι κοκτέιλ "Apple is red", που εκφράζει την ιδιαίτερη φροντίδα του bartender. Mαζί με την κάβα, αποτελούν γερό δίδυμο στο εστιατόριο. Δεν περιγράφω άλλα πιάτα για να μη σας στερήσω τις εκπλήξεις της εξαιρετικής κουζίνας του Δήμα.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η σάλα του είναι πολύ κομψή, με ήρεμα χρώματα και μοντέρνους αφαιρετικούς πίνακες, ενώ στον κάτω όροφο το γυάλινο πάτωμα προβάλλει τα αρχαία ευρήματα και από τα τραπέζια στον πεζόδρομο και στην ταράτσα ρεμβάζεις με τον Παρθενώνα και το ναό του Ηφαίστου σε πρώτο πλάνο.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, κέντρο, 2160047777

Περισσότερες πληροφορίες

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"