"Κρίθαμος": Καρπαθιώτικη νοστιμάδα σε αμερικάνικο coolness

κρίθαμος

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλέστηκε να βάλει το μακρινό 2007, ο Στέλιος Κωνσταντινίδης ήταν να βρει τρόπο να συναντηθούν η εξ ορισμού πληθωρική φιλοσοφία της αμερικανικής εστίασης με την ρουστίκ απλότητα της Καρπάθου. Ο ίδιος με καταγωγή από το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων και έχοντας δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της εστίασης στην Αμερική, προφανώς δεν θα μπορούσε να μην εντάξει αυτά τα δύο ετερόκλητα αλλά και βασικά γνωρίσματα της πορείας του στον "Κρίθαμο". Το εστιατόριο που δημιούργησε σε μια ήσυχη πλευρά του Ψυχικού πάτησε στο παρελθόν τόσο – όσο βρίσκοντας memorabilia σε λεπτομέρειες: από το όνομα που προέκυψε από τον κρίταμο που σέρβιρε ο πατέρας του στο δικό του καφενείο μέχρι τον χώρο που για 47 χρόνια φιλοξενούσε την ταβέρνα Τρύπιο Κατοστάρι.

κρίθαμος

Αλλά ας έρθουμε στο σήμερα και στην μποέμ αλεγκρία που εκπέμπει η μπιστρουδένια φινέτσα της κυρίως αίθουσας, με τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και το μπαμπού που κυριαρχούν. Όχι, βέβαια ότι η φωτεινή al fresco σάλα του δεν είναι δυνατός μαγνήτης για όσους προτιμούν την αίσθηση του μέσα- έξω.

Μεγάλα τραπέζια γεμίζουν με ανομοιογενές πλήθος· Κουστουμαρισμένα στελέχη των κοντινών εταιριών και υπουργείων, νεανικές παρέες, ζευγάρια σε ραντεβού, εδώ όλοι δείχνουν να απολαμβάνουν αυτή την ανακουφιστική ποιότητα του γνώριμου που σε μεταφέρει στο σκηνικό ενός κυριακάτικου τραπεζιού.

κρίθαμος

Αφοπλιστικά νόστιμα και γεμάτα γευστική μνήμη κερδίζουν στον πόντο τα καρπαθιώτικα πιάτα που παρελαύνουν από το τραπέζι μας σε στιβαρές παραδοσιακές βάσεις και comfort κατευθύνσεις. Απροσπέραστο το πιάτο με τις χειροποίητες μακαρούνες Καρπάθου, με παραδοσιακή κασιώτικη σιτάκα και αποξηραμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο (τσίκνωση). Μια απίθανα νατουραλιστική σύνθεση η παραδοσιακή αγγουροντομάτα του νησιού με κρίθαμο, ρόκα, ραπανάκια, φέτα, αυγό, πατάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ωστόσο το μενού δεν επαναπαύεται στο τοπικό χαρακτήρα αλλά φροντίζει να δίνει και ενδιαφέροντα twists, υπό την μορφή των τραγανών λουκουμάδων γεμιστών με ξινοτύρι, θυμαρίσιο μέλι λευκής τρούφας και πούδρα μπέικον, με όλα τα υλικά να δένουν σε απόλυτη αρμονία. Μερικοί ενδιαφέροντες νεωτερισμοί, όπως το φινετσάτο καρπάτσιο μοσχαριού με μαγιονέζα από μανιάτικο λουκάνικο, πίκλα μανιταριού σιμέτζι, γραβιέρα ωρίμανσης και ρόκα παίζει μαεστρικά με το umami. Eξίσου έξυπνη ιδέα που δίνει προβάδισμα στο μοίρασμα παρά στην λογική ενός κυρίως πιάτου αποτελεί το χειροποίητο σύγκλινο Μάνης σε κρέμα πατάτας, ζελέ φασκόμηλο που φλερτάρει με το concept "μερακλίδικο"!

Από την άλλη η διαχρονική σχέση του Στέλιου Κωνσταντινίδη με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οδηγεί απενοχοποιημένα σε αμερικανοτραφές coolness και κρεατοφαγικές γαστρονομικές απολαύσεις, επενδυμένες με ειδικές κοπές που ελίσσονται ανάμεσα σε picanha dry age John Stone (100+ ημερών ωρίμανσης), ταλιάτα black angus και T-bone porter black angus, όλες σωστά ψημένες σε μαντέμια και ζεστά μάρμαρα.

κρίθαμος

Θα μπορούσα να γράψω κάτι πολύ ιντριγκαδόρικο για τα επιδόρπια που έφτασαν στο τραπέζι μας αλλά θα αρκεστώ ότι το larger than life προφιτερόλ με παρφέ βανίλιας και ζεστή σάλτσα σοκολάτας μπίτερ χρειάζεται βίντεο, ούτε καν φωτογραφία, για να αποθανατιστεί σε όλο του το μεγαλείο. Πιθανότατα το αρωματικό ραβανί με κρέμα τριαντάφυλλο καθώς και το τιραμισού με πικραμύγδαλο και μπίτερ σοκολάτα δίνουν μια πιο ραφιναρισμένη σπιρτάδα στο γλυκό φινάλε. Αλλά συνιστώ με θέρμη το προφιτερόλ… για πολλούς και κυρίως σοκολατένιους λόγους.

Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό, 2106728790, krithamos.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Κρίθαμος

Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"