Αλέξανδρος Τσιοτίνης: "Στην Ελλάδα αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε"

Πνευματώδης και επικοινωνιακός, ο σεφ – συνιδιοκτήτης του βραβευμένου με χρυσό σκούφο «CTC», μιλά για το πρώτο του αστέρι Michelin και τη δημιουργικότητα στην κουζίνα.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης: «Στην Ελλάδα αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε»

Ώριμος μαγειρικά, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης φημίζεται για τη δημιουργικά αμπαλαρισμένη κουζίνα του, που, στον 6ο χρόνο λειτουργίας του "CTC", βραβεύτηκε από τον Οδηγό Michelin της Αθήνας με το πρώτο του αστέρι. "Ήταν απροσδόκητη έκπληξη γιατί αρχικά κανείς δεν γνώριζε ότι ο Οδηγός θα κυκλοφορούσε Νοέμβριο. Είναι όνειρο για κάθε καριερίστα μάγειρα η αναγνώριση της δουλειάς του από τον Michelin, δύσκολα όμως συνειδητοποιείς ότι πήρες αστέρι γιατί είναι κάτι άυλο. Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα όταν με κάλεσαν τηλεφωνικά για να με συγχαρούν.

Η απονομή αστεριού είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα, δεν νομίζω ότι υπάρχει μάγειρας που να μην το θέλει -χωρίς να το έχει πάρει-, δεν ήταν όμως ποτέ αυτοσκοπός. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι πραγματικά θέλω να παραμείνω στη μαγειρική, είχα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου το ενδεχόμενο λάθος επαγγελματικής επιλογής, κάτι που νομίζω ότι άλλαξε όταν δούλεψα στη Σπονδή.

Η μαγειρική ταυτότητα ενός επαγγελματία είναι μια συλλογή εμπειριών, ένα ταξίδι από την πρώτη μέρα στη σχολή μέχρι τη στιγμή που ανοίγει το δικό του εστιατόριο. Στον απολογισμό σου, βλέπεις τι έχεις αποκομίσει και πώς μπορείς να συμπυκνώσεις αυτές τις εμπειρίες εμπλουτίζοντάς τες με τις προσωπικές σου πινελιές. Η δημιουργικότητα δεν έχει γλωσσάρι. Πάντα όμως κρατούσα -και κρατάω- ένα μπλοκάκι με τις ιδέες μου, την είχα την τρέλα ανέκαθεν.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης: "Στην Ελλάδα αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε" - εικόνα 1
© Drazos

Έμπνευση μπορεί να είναι η δύση του ηλίου αλλά και ένα πιάτο με βλήτα σε μια ταβέρνα πάνω στο κύμα. Βέβαια αυτό είναι η ευχή και η κατάρα ενός μάγειρα γιατί πρέπει να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές. Δεν είναι βιώσιμη μία κατάσταση όπου η δουλειά σου είναι 24 ώρες το 24ωρο, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον. Βέβαια εμένα προς το παρόν, με ακολουθεί και 25 ώρες την ημέρα! Ομολογώ ότι ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μην βαρεθώ.

Το οξύμωρο στην Ελλάδα είναι ότι αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε ουσιαστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επαναστάσεις εδώ έγιναν σε δύσκολες περιόδους, πόσω μάλλον στη γαστρονομία που ξεκίνησε να ανθεί μετά το πέρας των "χρυσών χρόνων”. Τα βαρύγδουπα, χωρίς ουσία εστιατόρια παρέδωσαν τη σκυτάλη τα τελευταία χρόνια σε κάποια πολύ καλά γαστρονομικά ενώ ο όρος chef – ιδιοκτήτης και ο επαναπατρισμός λαμπρών μαγειρικών μυαλών είναι πλέον γεγονός. Το "πάμε στα μπουζούκια αφού πρώτα φάμε κάτι γρήγορο” έχει αντικατασταθεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από το "πάμε σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο”.

Ο πιο σημαντικός άνθρωπος που πέρασε από τη ζωή μου ήταν ο Pascal Barbot, και αυτό με την έννοια ότι η κουζίνα και το εστιατόριό του μου άρεσαν ως σύνολο. Με εντυπωσίασε όμως πολύ και ως άνθρωπος, δεν είχε το "τουπέ” άλλων τριάστερων σεφ, κατεβαίνοντας στην αποθήκη θα σε ρωτούσε "πάω κάτω, θες να σου φέρω κάτι;”, που δεν νοείται για σεφ αυτού του επιπέδου, τουλάχιστον όσων έχω γνωρίσει εγώ.

Όσο ανειλικρινές και αν ακουστεί, το αστέρι μπορεί να το θέλαμε αλλά ποτέ δεν το κυνηγήσαμε. Μας δίνει όμως μια σιγουριά ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος πάντα ήταν και είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους επισκέπτες μας. Πλάνο εξέλιξης ανέκαθεν υπήρχε, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι καλό είναι να σκεφτόμαστε το σήμερα και να το απολαμβάνουμε. Εγώ υποτίθεται ότι ζω το όνειρο κάθε μάγειρα, γιατί να μην το ευχαριστηθώ πριν βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να σκεφτεί τον επόμενο στόχο;"

Περισσότερες πληροφορίες

CTC

Πλαταιών 15, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"