«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση

Το μαμαδίστικο σημείο αναφοράς στο Μπουρνάζι είναι όνειρο να το χαζεύεις.

«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση

Αγαπημένο των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής αλλά και για οικογενειακές casual εξόδους, το μεζεδοπωλείο-νεοταβερνείο «Δάφνη», με μια εικοσαετία εμπειρίας στην πλάτη του, είναι ένα όνειρο να το χαζεύεις. Στους τοίχους κρέμονται από πίνακες με πλοία του ’30 μέχρι τουριστικές αφίσες παριζιάνικων μπιστρό και χαριτωμένα τσίγκινα βάζα από μπισκότα, σε μια sui generis συλλογή που δίνει ζωντάνια στο χώρο.

Το μενού αντλεί από την ελληνική παράδοση, με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην αρχόντισσα της κουζίνας Αριστέα Βλάχου όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιοσυγκρασιακή και πληθωρική στις προτάσεις της, όπως και στις μερίδες, η κάρτα εναλλάσσει τηγανιές με μακαρονάδες, μαγειρευτά και ψητά φιγουράρουν στην μπαμπάτσικη λίστα ημέρας, σιουφιχτά από την Κρήτη στέκονται κάτω από πικάνιες, τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους και ταξιδιάρικες φούγκες, όπως τα σπα­ράγγια με προσούτο Πάρμας, στριμώχνονται ανάμεσα στη φάβα και την κρητική γραβιέρα.

«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση - εικόνα 1

Την ώρα που οι πιατέλες με τις ποικιλίες κρεατικών, θρονιασμένων σε βουναλάκια από λαχταριστές τηγανητές πατάτες, πήγαιναν κι έρχονταν, εμείς ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με μια ωραία και ανάλαφρη βοσκόπιτα, μυρωδάτη από τα φρέσκα χορταρικά της και ήπια στη γεύση, ωραία σιγονταρισμένη με μια ζουμερή και αφράτη bio ομελέτα με παστό Μάνης. Τα σιουφιχτά Κρήτης, με φρέσκο βούτυρο και ξερό ανθότυρο, είχαν ένα άγγιγμα μαμαδίστικο και ρουστίκ εμφάνιση, ενώ τα μπιφτεκάκια γαλοπούλας, αρωματικά και αφράτα, αν και λίγο λασπερά στο δάγκωμα, έδεσαν μια χαρά με το σωστά ψημένο συκωτάκι γάλακτος, που έφτασε στο τραπέζι ζουμερό και νόστιμο, παρότι λίγο πιο ελληνικά ψημένο, από το medium rare που ζητήσαμε. Φινάλε γράψαμε με άριστα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και η πάντα κερασμένη μαστίχα μάς αποχαιρέτησε αρωματικά.

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 2105773721. Τιμή: € 26-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Δάφνη

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"