Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης

Με ευγενή κρέατα, σε extra large μεγέθη, γιαπωνέζικα ή και ινδικά, τα σουβλάκια εξελίσσονται και βουτάνε ακόμη και στη θάλασσα. Σε ποια αθηναϊκά spots θα τα δοκιμάσουμε;

Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης

Το σουβλάκι είναι μεν γευστική κυριολεξία, πάνω απ’ όλα όμως είναι ιδέα για τον Αθηναίο. Είναι μεγάλη αγάπη, έχει συμβολική αξία στη σημερινή διατροφή κι εκφράζει την άνετη προσέγγιση στο φαγητό όπως τη νιώθουν εκατομμύρια συμπολίτες μας· και αυτό καταγράφηκε και στην περσινή ψηφοφορία για το καλύτερο σουβλάκι της Αττικής από τους αναγνώστες του «α».

Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για άλλα σουβλάκια, τα οποία διευρύνουν την έννοια του δημοφιλούς εδέσματος σε ιδιαίτερα γκουρμέ μονοπάτια. Για λόγους ιστορικής αναγνώρισης όμως, δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από την γέννησή του στην πρωτεύουσα.

Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης - εικόνα 1
Old fashioned στον «Θανάση».

Εννοούμε τον γεννήτορα του είδους, τον μπάρμπα Ισάκ Μερακλίδη, που έφτιαξε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα το κεμπαπτσίδικό του στο Μοναστηράκι. Αυτή η κληρονομιά συνεχίζεται επάξια από τον «Θανάση», με το κεμπάπ του –πάντα ανυπέρβλητα ζουμερό– να ψήνεται περασμένο σε φαρδιές σούβλες στη θράκα και να τυλίγεται/σερβίρεται αγκαζέ με ψητή ντομάτα και κρεμμύδι – για τους μερακλήδες και με μια καυτερή πιπεριά.

Όμως τα σουβλάκια αποκτούν πλέον γκουρμέ παράσημα, καθώς το κρέας τους εξελίσσεται. Να, όπως στο «Zeibekiko» του Γιώργου Τσιλιγκίρη, όπου τα καλαμάκια από ατόφιο κρέας, χωρίς περιττά λίπη, φτιάχνονται από πρόβατο που έρχεται από τη Μάνδρα (με σάλτσα ποντιακού τανωμένου σορβά) και από μαύρο χοίρο εκ Φαρσάλων (με σάλτσα παπρικάνα) και πετυχαίνουν βαθιά μερακλίδικη νοστιμιά με κρέατα που ανέρχονται ταχέως στη σύγχρονη γαστρονομική ιεραρχία.

Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης - εικόνα 2
Πληθωρικά στο «Βεντήρη Roast House».

Στο «Βεντήρη Roast House» επιχειρούν άλλους νεωτερισμούς. Κατ’ αρχάς οι πίτες τους είναι τόσο τεράστιες (διπλάσιες σε μέγεθος από τις γνωστές), αφράτες, τραγανές και homemade, από καλαμπόκι και σιτάρι, που έρχονται στηριγμένες σε μια ξύλινη βάση. Μέσα τους μπαίνουν τώρα κρέατα από τη σούβλα με διάφορα επιτυχημένα παρελκόμενα που κάνουν αυτά τα σουβλάκια νέας γενιάς ακαταμάχητα.

Βάζουν λ.χ. τρυφερούδι μελωμένο αρνάκι, άψογα ταιριασμένο με μπαστουνάκια αγγουριού και φρέσκο κρεμμύδι, αρτυμένα με ένα πολύ ελαφρύ και δροσερό ντρέσινγκ μουστάρδας, ή κοντοσούβλι τρυφερού chuck eye (σπάλα) Black Angus μαζί με τριμμένη γραβιέρα, σοταρισμένα μανιτάρια και bourbon BBQ sauce.

Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης - εικόνα 3
Yakitori στο «Βirdman».

Τα τρως επιτόπου, αλλά τα παίρνεις και στο χέρι. Υπάρχουν μερικά εστιατόρια στην Αθήνα για να φας yakitori –δηλαδή σουβλάκι κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα– όμως το «Birdman», η γιαπωνέζικη παμπ του Άρη Βεζενέ φέρνει την πολύ ψαγμένη, αυθεντική της λογική, που θέλει την χασαπική του κοτόπουλου πολύ εξειδικευμένη και την πρώτη ύλη εξαιρετικά ποιοτική (εδώ τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής, βιολογικά, σε ένα ειδικό project σε συνεργασία με τα φημισμένα Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης).

Στο «Birdman» υπάρχουν αυτήν τη στιγμή έξι διαφορετικές κοπές, από ευγενώς dirty μπούτι με φλούδα λεμονιού κονφί, καρδιές και φτερούγες μέχρι τραγανή πέτσα και chicken oysters blade (το πιο τρυφερό, γευστικό κομμάτι του κοτόπουλου, που είναι σπάνιο και μικρούτσικο δυστυχώς). Έχουν επίσης μια φανταστική τεμπούρα από κομματάκια στήθους, πολύ νόστιμη και ασυνήθιστα ζουμερή, με shiso και θυμάρι, την οποία βουτάς σε μια ξινή και φρουτώδη σάλτσα από γιαπωνέζικα δαμάσκηνα umeboshi, αλλά και χυμώδη κόκορα με κριτσανιστή και μελωμένη πέτσα. Σύντομα αναμένεται να προστεθούν γλυκάδια και νεφράκια αρνιού, που θα δώσουν κι ελληνικό χρώμα στο μενού.

Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης - εικόνα 4
Ινδικά στο «Naanwich».

Ακόμη πιο γραμμένο έθνικ χρώμα έχουν τα σουβλάκια στο ολοκαίνουργιο «Naanwich». Οι ολόφρεσκες πίτες naan ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας σε φούρνο tandoori και γεμίζονται με τρεις συνταγές κοτόπουλου (tikka, curry, masala) και μία για χορτοφάγους, με ινδικούς ρεβιθοκεφτέδες, και με πολλά ταιριαστά παρελκόμενα – ανάμεσά τους μάνγκο, σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο, φρέσκος κορίανδρος.

Τα καλύτερα νεο-σουβλάκια της πόλης - εικόνα 5
Θαλασσινά στη «Skorpina».

Στη «Scorpina», τώρα, από τους επιτυχημένους πειραματισμούς του Γιάννη Λιάκου με θαλασσινά σουβλάκια, υπάρχουν δύο που εντυπωσιάζουν. Το κοντοσούβλι καλαμάρι έρχεται σουβλισμένο με πουρέ μοβ περουβιανής πατάτας και σάλτσα από μελάνι μαζί με λαδολέμονο μυρωδικών, ενώ άκρως γοητευτικό είναι και το κοντοσούβλι μικρής σουπιάς με το μελάνι της και ψιλοκομμένη ντομάτα.


Περισσότερες πληροφορίες

Scorpina

Γρ. Ξενοπούλου 2, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

Birdman

Βουλής 35, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Naanwich

Ερμού 115, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"