Τρεις ιδέες για αυγουστιάτικο τσιμπολόγημα

Τα έχει (και) αυτά η καλοκαιρινή Αθήνα: παρεΐστικοι μεζέδες κάτω από μια μουριά, δίπλα σε ένα αιωνόβιο πλατάνι και σε μια off-broadway αυλή.

Τρεις ιδέες για αυγουστιάτικο τσιμπολόγημα

Τα έχει (και) αυτά η καλοκαιρινή Αθήνα: παρεΐστικοι μεζέδες κάτω από μια μουριά, δίπλα σε ένα αιωνόβιο πλατάνι και σε μια off-broadway αυλή.

«Άνοιξη Παρά Τέταρτο»

Τρεις ιδέες για αυγουστιάτικο τσιμπολόγημα - εικόνα 1

Είναι γοητευτικά νοσταλγικό, έχει πάρει το όνομά του από ένα ποίημα του Ελύτη και φλερτάρει με τη φιλοσοφία των τσιπουράδικων του Βόλου: κάθεσαι στην περιποιημένη αυλή του εκεί στην Άνοιξη και με το που διαλέξεις ποτό –αντί για τσίπουρο μπορεί να είναι μπίρα, κρασί ή αναψυκτικό– έρχεται η πρώτη γύρα-έκπληξη. Οι επόμενες, σε ποσότητα ανάλογη της παρέας, συνεχίζουν όσο θέλεις: μπορεί να είναι ρεγγοσαλάτα, τηγανητό γαριδάκι, κουτσομουράκι, θράψαλο γεμιστό, κριθαρότο με γαρίδες… Λειτουργεί από τις 5 μ.μ. καθημερινά και τα παρασκευοσαββατοκύριακα από τη 1 μ.μ., ενώ και τον Δεκαπενταύγουστο θα ανοίξει από το μεσημέρι.

«Πλάτανος»

Τρεις ιδέες για αυγουστιάτικο τσιμπολόγημα - εικόνα 2

Μια καινούργια άφιξη με… παλιά δαντέλα, που ανανέωσε μια πλατεία όπου οι Κυψελιώτες έδιναν τα ραντεβού τους από πολύ παλιά – στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο ιστορικός «Σβίγγος» και γυρίστηκαν σκηνές της «Θείας από το Σικάγο». Τα τραπέζια τριγυρίζουν τον υπεραιωνόβιο πλάτανο-σήμα κατατεθέν της Αγίας Ζώνης, ο χώρος είναι ζεστός και προσεγμένος και όσοι το έχουν ήδη μάθει κάνουν στάση και για καφέ από το πρωί. Από το μεσημέρι και μετά αναλαμβάνει ο Μιχάλης Ζάχαρης κι έχει κέφια: μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει από μίνι μεζεδάκια που έρχονται με το τσίπουρο μέχρι πιάτα έξτρα γενναιόδωρα, βάζοντας τη δική του πινελιά σε οικείες γεύσεις. Μη χάσετε τις παντρεμένες σαρδελίτσες και το ασυνήθιστο πικάντικο σπεντζοφάι με λουκάνικο, λίγο παστουρμά και γαρίδες.

«Aποστακτήριον»

Τρεις ιδέες για αυγουστιάτικο τσιμπολόγημα - εικόνα 3

Φιλικό και νόστιμο, στήνει τραπέζια κάτω από μια μουριά, απέναντι από τα πεύκα της πλατείας, έχει αύρα γειτονιάς και είναι από τις πιο συνεπείς επιλογές της περιοχής. Στο μενού εναλλάσσονται διάφορα ωραία: γαύρος μαρινάτος και κριθαρότο με γαρίδες, ντοματοκεφτέδες με λιαστή ντομάτα, τυροκροκέτες με καπνιστό τυρί Μετσόβου και τυροπιτάρι με χειροποίητο φύλλο, μοσχαρίσιο μπιφτέκι γεμιστό με ταλαγάνι και ντομάτα, χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα μουστάρδας... Είναι ανοικτό καθημερινά, από τις 7 μ.μ. και μετά.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιξη παρά Τέταρτο

Αθηνών-Χαλκίδος 17, Άνοιξη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Πλάτανος

Αγ. Ζώνης 43, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"