Αθηναϊκόν: Greek classic

Διατηρώντας όλα τα θετικά του θρυλικού μεζεδοπωλείου, το «Αθηναϊκόν» ξαναφέρνει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας την παράδοση της αστικής κουζίνας με έναν πολύ σαφή και επαγγελματικό τρόπο.

Αθηναϊκόν: Greek classic

Διατηρώντας όλα τα θετικά του θρυλικού μεζεδοπωλείου –άψογο τηγάνι, μεγάλη ποικιλία μεζέδων, δικά τους αλλά και αλλαντικά–, το «Αθηναϊκόν» ξαναφέρνει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας την παράδοση της αστικής κουζίνας με έναν πολύ σαφή και επαγγελματικό τρόπο.

Αθηναϊκόν: Greek classic - εικόνα 1

Εδώ και δύο χρόνια, το ιστορικό μεζεδοπωλείο «Αθηναϊκόν», στη Θεμιστοκλέους, έχει αποκτήσει ένα μεγάλο και άνετο αδελφάκι στην οδό Μητροπόλεως, στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού. Η σάλα επιχειρεί διακοσμητικά το πάντρεμα της κλασικής αισθητικής με το μοντερνισμό: ξύλινα τραπέζια στο χώρο, πίνακες του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάνου στους τοίχους, ένας προτζέκτορας που προβάλλει φωτογραφίες από την ηρωική εποχή των «Λευτεριστών» στη Θεμιστοκλέους αλλά κι ένα αρχαίο σιλό, που διακρίνεται μέσα από ένα γυάλινο «παράθυρο» στο πάτωμα.

Βάση του μενού είναι η ελληνική κλασική κουζίνα (επικεφαλής, ο σεφ Κώστας Αδαμίδης), με ισχυρή παρουσία στα πιάτα ημέρας και στους πολλούς μεζέδες, αλλά και αρκετά πιάτα με μεσογειακή αντίληψη – κρεατικά (όλα ελληνικά) της ώρας, φρέσκα ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα, όστρακα, ζυμαρικά και πιάτα με ρύζι.

Από τα πιάτα ημέρας δοκιμάσαμε χοιρινό πρασοσέλινο, με σάλτσα λεμονιού αρωματισμένη με άνηθο, σε εκτέλεση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή μιας πεπειραμένης νοικοκυράς, σουπιές με σπανάκι του ίδιου επιπέδου και χυλωμένη ρεβιθάδα στη γάστρα, σιγομαγειρεμένη για έξι ώρες. Το αρνάκι γάλακτος ρολό σε σάλτσα από κόκκινο κρασί γεμάτη αρώματα από αρμπαρόριζα έλιωνε στο στόμα και το μοσχαράκι με φρέσκα μανιτάρια και καρότο σε σάλτσα από γλυκό σαμιώτικο κρασί ήταν πεντανόστιμο.

Ξεχωρίσαμε, επίσης, το κριθαρότο θαλασσινών με σχοινόπρασο και ζουμερά θαλασσινά και τα άψογα τηγανισμένα μπαρμπούνια. Στα επιδόρπια, μας κέρδισε ο μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης: ελαφρά καραμελωμένο και τραγανό το φύλλο, με τη μοσχοβολιά του φρέσκου βουτύρου να σου σπάει τη μύτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηναϊκόν (το)

Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"