Το Υπερωκεάνειον

Ατμοσφαιρικό πειραιώτικο στέκι με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και μεζέδες με άποψη, κάτω από το νοσταλγικούς πλόες θρυλικών υπερωκεάνιων.

Το Υπερωκεάνειον

Ατμοσφαιρικό πειραιώτικο στέκι με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και μεζέδες με άποψη, κάτω από το νοσταλγικούς πλόες θρυλικών υπερωκεάνιων.

Το Υπερωκεάνειον - εικόνα 1

Ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Κοντσός ήταν καπετάνιος. Επίσης, είναι αυτός που έφτιαξε τη δεκαετία του ’90 το αξέχαστο «Καρπούζι», το πρώτο ελληνάδικο. Και είναι συλλέκτης. Συλλέγει παλιές (πραγματικά παλιές) αφίσες που διαφημίζουν την Ελλάδα, συλλέγει φωτογραφίες από τα υπερωκεάνια της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία («Πατρίς», «Ελληνίς», «Β. Φρειδερίκη»), συλλέγει παλιά κουτιά. Όλα είναι κρεμασμένα στους τοίχους του μικρούτσικου μαγαζιού με το μεγαλοπρεπές όνομα. Μας λέει ότι κάθε που τελειώνει μια συλλογή φτιάχνει κι ένα μαγαζί. Το «Υπερωκεάνειον» το έφτιαξε όταν τελείωσε τη συλλογή με τις υδρογείους σφαίρες. Βρίσκονται και αυτές στο ράφι και κοιτάζουν το παλιό ψυγείο και τα μόλις οκτώ τραπεζάκια από κάτω (αρκετά περισσότερα τραπεζάκια υπάρχουν στον εξωτερικό θερμαινόμενο χώρο). Στην κουζίνα φτιάχνουν μπουγιαμπέσα που… μιλάει, τέλειες ψητές σαρδέλες σε ψωμί, λαχταριστό μαρινάτο λαβράκι, κριθαράκι al dente με θαλασσινά που μοσχοβολάνε και μια ψητή σουπιά με σάλτσα από ταχίνι και ντομάτα με «αντάρτικη» γεύση. Οι κουτσομουρίτσες, μια ολόκληρη γαβάθα, είναι τραγανές, το τηγανητό χταπόδι από την Αίγινα μελωμένο – την άλλη φορά θα τηλεφωνήσουμε για να παραγγείλουμε πεσκανδρίτσα στην κατσαρόλα. Ο κ. Κοντσός είναι από την Κίμωλο. Κάθε Παρασκευή η μαμά του φτιάχνει λαδένια, καθημερινά έχει κιμωλιάτικο λαδοτύρι και πυκνό χειροποίητο πελτέ ντομάτας και το σερβίρει με κάππαρη – ο τέλειος μεζές για τη ρακή που θα παραγγείλετε. Όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι φρέσκα, έχει θαυμάσιο ζυμωτό ψωμί και για το τέλος παγωτό ντοντουρμά πάνω σε κανταΐφι. Οι μερίδες είναι τεράστιες, η μουσική απαλή, το σέρβις διακριτικό.

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 2104180030. Τιμή: € 18-22.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπερωκεάνειον (το)

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"