Οι Αντίπαλοι

3

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. «Χορογραφημένο» με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Οι Αντίπαλοι

Στον κόσμο του Λούκα Γκουαντανίνο ("Είμαι ο Έρωτας", "Κάτω Από τον Ήλιο", "Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου", "Suspiria", "Bones and All"), ο έρωτας είναι μια μεγάλη, επικίνδυνη περιπέτεια. Διότι δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα πάθη, που από μόνα τους είναι αντιφατικά και ανεξέλεγκτα, αλλά και η διαρκής σύγκρουσή τους με τους κοινωνικούς κανόνες που τα κάνει ακόμα απειλητικότερα. Ο συστηματικός –ατομικός και "θεσμικός"– έλεγχός τους είναι ένα κοινωφελές ζητούμενο λοιπόν, με τα σπορ να αποτελούν έναν κατεξοχήν χώρο συλλογικής εκτόνωσής τους.


Οι "Αντίπαλοι" μας μεταφέρουν αρχικά σε ένα γήπεδο τένις ενός δευτεροκλασάτου νεοϋορκέζικου τουρνουά, στον τελικό του οποίου αγωνίζονται οι Αρτ Ντόναλντσον και Πάτρικ Ζβέιγκ. Πρώην αδελφικοί φίλοι που πριν από 13 χρόνια ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα, τη συναθλήτριά τους και μεγάλο εφηβικό ταλέντο Τάσι Ντάνκαν, μάχονται τώρα για κάτι πολύ σπουδαιότερο από το κύπελλο της διοργάνωσης. Αυτό θα αποκαλυφθεί σταδιακά, καθώς η αφήγηση της κοινής πορείας του τρίο θα πηγαινοέρχεται στο χρόνο, σχηματίζοντας ένα συναρπαστικό παζλ το οποίο θα αποκτήσει νόημα όταν και το τελευταίο κομμάτι μπει στη σωστή του θέση.


Ο συγγραφέας, μουσικός και ηθοποιός Τζάστιν Κούριτζκις, της YouTube επιτυχίας "Potion Seller" και σύζυγος της Σελίν Σονγκ ("Περασμένες Ζωές"), παραδίδει στον Γκουαντανίνο ένα σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών, γεμάτο δραματικές αντιστίξεις, αλληγορικούς παραλληλισμούς και ευφυείς διηγηματικές ανατροπές. Κι ο Σικελός σκηνοθέτης το "χορογραφεί" με ερωτική ένταση, υποδόριο χιούμορ, αλλά και φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια. Καταφέρνει, ευτυχώς, να αξιοποιήσει έτσι πολλές από τις δυναμικές του (ειδικά τη σέξι γοητεία του), οι οποίες αποδεικνύονται τελικά πολύ πιο ζουμερές από τις glossy, ντοπαρισμένες από EDM beats (Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος) εικόνες του.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Αντίπαλοι

Challengers
3
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 131 '
  • Λούκα Γκουαντανίνο

Δύο νεαροί τενίστες, αδελφικοί φίλοι μεταξύ τους, ερωτεύονται με πάθος μια συναθλήτριά τους. Έπειτα από 13 χρόνια, η ζωή θα τους φέρει όλους αντιμέτωπους στο ίδιο γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.