Ο Μύλος και ο Σταυρός

3

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Απόφοιτος της διάσημης σχολής του Λοτζ, ο 58χρονος Πολωνός Λεχ Μαγιέφσκι είναι ποιητής, μουσικός, θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης που από το 1981 ζει στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ασχολείται ενεργά και με τη ζωγραφική, της οποίας η επιρροή στις ταινίες του (από το εμπνευσμένο από τον Ιερώνυμο Μπος "The Garden of Earthly Delights" έως το σενάριό του για το "Basquiat" του Τζούλιαν Σνάμπελ) είναι καθοριστική. Η τελευταία ταινία του παίρνει κι αυτή αφορμή από έναν πίνακα, το "Δρόμο για το Γολγοθά" του Πίτερ Μπρίγκελ, αναπαριστώντας τα γεγονότα στην υπό ισπανική κατοχή Φλάνδρα του 1564 τα οποία οδήγησαν το διάσημο ζωγράφο στη σύλληψη και ολοκλήρωση ενός από τα πιο αλληγορικά αναγεννησιακά εικαστικά αριστουργήματα.

Με έντονο στιλιζάρισμα και κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής  και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι αναβιώνει "ζωγραφικά" μια εποχή την οποία παραλληλίζει άμεσα με τη δική μας, σχολιάζοντας την ανθρώπινη μισαλλοδοξία, αλλά και τη σχέση ζωής και τέχνης. Οπτικά συναρπαστικός και τεχνικά εφευρετικός (ζωγραφικά ντεκόρ αναμειγνύονται με τρισδιάστατα ψηφιακά εφέ), αναλύει τις πολλές, αόρατες στο κοινό μάτι διαστάσεις ενός ζωγραφικού έργου και, χωρίς να αποφεύγει πάντα το διδακτικό ύφος, προσφέρει στο θεατή μια πρωτότυπη κινηματογραφική εμπειρία.

Πολωνία, Σουηδία. 2011. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μύλος και ο Σταυρός

The Mill and the Cross
3
  • Σινεφίλ
  • 2011
  • Διάρκεια: 97 '
  • Λεχ Μαγιέφσκι

Στην υπό ισπανική κατοχή Φλάνδρα του 1564, ο Πίτερ Μπρίγκελ εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα για να ζωγραφίσει τον αριστουργηματικό «Δρόμο για τον Γολγοθά».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.